Θέματα που σας ενδιαφέρουν

Χατζημηνάς Στέφανος - Service Ηλεκτρικών Συσκευών - Φλώρινα & Αμύνταιο

Πώς να κάνετε οικονομία στο ρεύμα

Αύγουστος 28th, 2014 | admin | Tags:

Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στη λάμπα πετρελαίου, ούτε το λυχνάρι.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την οικονομία στο ρεύμα, επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν και μερικές απλές κινήσεις, με τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε, οι οποίες είναι:

  • Σωστή χρήση συσκευών

Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση του air condition το καλοκαίρι ή των ηλεκτρικών θερμαστρών το χειμώνα. Μπορείτε για παράδειγμα το καλοκαίρι να προτιμήσετε ανεμιστήρες ταβανιού, αντί για κλιματιστικό. Οι ηλεκτρικές θερμάστρες το χειμώνα ίσως να συμφέρουν μόνο όταν πρόκειται για περιορισμένη χρήση σε μικρούς χώρους (πχ ένα δωμάτιο) και εφόσον διαθέτει τεχνολογία για περιορισμένη κατανάλωση ρεύματος. Για το λόγο αυτό αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω αγοράζοντας μία καλή συσκευή όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος. Ούτε που μπορείτε να φανταστείτε πόσο ρεύμα καίει ένα μικρό αερόθερμο…

Προσοχή Ο θερμοσίφωνας, η ηλεκτρική κουζίνα, ο ηλεκτρικός φούρνος και το ψυγείο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι.

tips

  1.  Αν είναι χειμώνας και βάλατε να ψήσετε στον φούρνο, όταν τελειώσετε το ψήσιμο, κλείστε τον φούρνο και ανοίξτε την πόρτα. Η θερμότητα που εκπέμπει θα εξοικονομήσει ενέργεια (χρήματα) από τη θέρμανση. Προσοχή, αν υπάρχουν μικρά παιδιά.
  2.  Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου σε μία σταθερή θερμοκρασία, σύμφωνα με τη σύσταση του κατασκευαστή για τη χώρα όπου ζούμε.
  3.  Μην ανοίγετε και κλείνετε πολλές φορές την πόρτα του ψυγείου, μην αφήνετε την πόρτα του ανοικτή και μην βάζετε μέσα στο ψυγείο ζεστά τρόφιμα.
  4.  Αν μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό, έχει καλώς. Αν όχι, προσπαθείστε να μην ξεχνάτε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανοικτό συνέχεια, και προγραμματίστε τις δουλειές που θέλουν ζεστό νερό να γίνουν όλες μαζί (μπάνιο παιδιών, πλύσιμο πιάτων κλπ). Σκοπός είναι να μην κλείνει και ανοίγει πολλές φορές ο θερμοσίφωνας, ώστε να καταναλώνει ενέργεια για να ζεσταίνει συνέχεια κρύο νερό.
  • Νυχτερινό Τιμολόγιο

Τίθεται σε ισχύ συνήθως κάθε Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τέλη Απριλίου και προβλέπει τμηματικό ωράριο 15:30-17:30 και 02:00-08:00.

Η χρέωση των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος στο τιμολόγιο Γ1Ν περιλαμβάνει δυο περιόδους χρέωσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου: την περίοδο της Κανονικής Χρέωσης (κανονική τιμή όπως στο τιμολόγιο Γ1), και την περίοδο της Μειωμένης Χρέωσης με συνεχές ή τμηματικό ωράριο.

Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση είναι το άθροισμα της χρέωσης για την καταναλωθείσα ενέργεια (ευρώ ανά kWh) και της χρέωσης για το πάγιο (ευρώ ανά τετράμηνο), τα οποία, για το τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας) βαίνουν κλιμακούμενα όσο αυξάνεται η κατανάλωση, ενώ για το τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας) είναι σταθερά και όχι κλιμακούμενα.

Στο τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) αναλογούν σε κλίμακες κατανάλωσης τετραμηνιαίας βάσης, δηλαδή σε ποσότητες ρεύματος που καταναλώνονται σε χρονική περίοδο 120 ημερών και τιμολογούνται με συγκεκριμένη τιμή σε κάθε ζώνη κατανάλωσης (0-800 ΩΧΒ, 801-1600 ΩΧΒ, 1601-2000 ΩΧΒ, 2001-3000 ΩΧΒ, κτλ), ενώ στο τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) είναι σταθερές, δηλαδή ανεξάρτητες του ύψους κατανάλωσης.

Tο ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου οικιακής χρήσης είναι:

 Τμηματικό ωράριο2.00-8.00 και 15.30-17.30 για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου και 23.00-7.00 για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Συνεχές ωράριοΟι οικιακοί πελάτες που έχουν πάρει το Νυχτερινό τιμολόγιο πριν από το έτος 1988 και στο εν τω μεταξύ δεν έχουν ζητήσει να έχουν το παραπάνω τμηματικό ωράριο, έχουν μειωμένη τιμολόγηση τις ώρες 23.00-7.00 για όλο το έτος. Αυτό το ωράριο (23.00-7.00) δε χορηγείται πλέον.

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:30 έως 17:30 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.

Δικαιολογητικά χορήγησης Νυχτερινού Τιμολογίου

Θα πρέπει να τοποθετηθεί από ηλεκτρολόγο, εάν δεν υπάρχει ήδη, ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος πρέπει να σας χορηγήσει μια «Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου», στην οποία θα αναφέρεται και αυτός ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.

Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες από τον ηλεκτρολόγο χρειάζεται να υποβληθούν στη ΔΕΗ:

1. Αίτηση χορήγησης μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου (έντυπο ΔΕΗ).

2. Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, στην οποία εμφανίζεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης

3. Αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας.

4. Να καταβληθεί η σχετική συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιχείρηση για τη χορήγηση του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου.

 

  • Να εξετάσουμε μήπως δικαιούμαστε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τέλος, καλό είναι να ρωτήσουμε τον ηλεκτρολόγο μήπως είναι αρκετή η σύνδεση με μονοφασικό ρεύμα έναντι τριφασικού. Το μονοφασικό έχει μικρότερο κόστος, αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία για μικρές καταναλώσεις και συνήθως για μικρές οικίες που δεν χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μηχανές (αντλιοστάσιο, ανελκυστήρες κλπ) είναι μια χαρά.